Wormgat met honden

We zitten in de auto op weg naar de supermarkt en we rijden over een bochtige landweg, in de richting van de vijfsprong als ik een oude jackrusselterriër zie rennen. Hij rent niet soepel, maar hij kijkt evengoed blij. Hij kijkt voor zicht uit, ziet ons niet als we langzaam voorbijrijden. De weg maakt een flauwe bocht en dan zie ik waar de oude hond naar keek: een bordercollie rent voorop, minder blij. Hij kijkt de hele tijd om, om te zien waar zijn vriend nu blijft of zijn vader of moeder of wat die honden dan ook voor banden met elkaar kunnen hebben. Hij blaft naar me als we voorbij rijden. Ik volg de twee honden in mijn achteruitkijkspiegel zo lang het kan. Ze doen zo menselijk aan. Ik schud mijn hoofd even.

We rijden de vijfsprong over.
Achterin zingt mijn dochter liedjes die op bestaande liedjes lijken, maar dan met haar lievelingswoorden.
Springkussen, springkussen, graafmachien.

Ik weet niet waarom ik zo graag over de vijfsprong rijd.
Er staan elektriciteitsmasten in een aangrenzend veld en regelmatig staan er vrachtwagens stationair te draaien met in de cabine een chauffeur die een route opzoekt of een boterham eet, maar toch doet de plek aan alsof er een wormgat zit naar een andere dimensie, terug in de tijd.

We rijden verder. Links en rechts grote boerderijen met nette erven.

Dan staat er een hond op een oprit rechts. Een slanke trotse zwarte hond, ik weet niet wat voor soort. Hij is zenuwachtig en drentelt op zijn plaats op en neer. Hij lijkt mij tegemoet te kijken, maar ik weet wel beter. Hij staat te wachten op die twee. Die twee, die altijd te laat zijn omdat die kleine zo traag is. Daar kan ‘ie niks aan doen, dat weet de trotse hond ook wel, maar het blijft toch vreselijk irritant als je een dagprogramma hebt.
Sommige honden hebben ook een leven, weet je wel.

Eenmaal in de supermarkt is alles weer normaal. Mijn dochter zeurt om een banaan.
Op de terugweg nemen we de rijksweg.
Je weet maar nooit.
Voor hetzelfde geld waren we nooit meer teruggevonden.